TÜRKİYE TURİZM COĞRAFYASI MARMARA BÖLGESİ
BÖLÜM I  Yalova
Yalova İli, her mevsim turizm faaliyetinin yaşanabildiği, termal turizmi, kıyı turizmi, av turizmi, spor amaçlı doğa turizmi gibi etkinliklere sahip önemli bir liman kentidir. Özellikle dünyaca ünlü Termal kaplıcaları ve Armutlu kaplıcaları Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun sağlık, şifa ve dinlence merkezi haline gelmiştir. Yalova'nın önemli özelliklerinden birisi de süs bitkileri üreticiliğinin yaygın oluşudur. Ülkede üretilen kesme çiçeklerin % 20'den fazlasını Yalova karşılamaktadır. Turizm Potansiyeli Ören Yerleri ve Müzeler
Atatürk Köşkü Yalova'nın 12 km. güneyindeki tarihi Yalova kaplıcalarının bulunduğu yerde yüksekçe bir tepenin eteklerindedir. 1928 yılında Deniz Yolları İdaresi’nce Cumhurbaşkanlığı Köşkü olarak yaptırılmış ve Atatürk kaplıcalarda banyo aldığı ve dinlendiği günlerde çok defa bu köşkte kalmıştır.
Karaca Arboretumu İstanbul'un yanı başında olan Yalova'daki Karaca Arboretumu, binbir çeşit bitkisiyle ünlüdür. Konaklama tesisleri ve şifalı suları ile hem dinlendirici hem de hafta sonunu renklendirici bir ortama sahiptir. Tema Vakfı yararına ücretle girilen Arboretum'un eşsiz güzelliğini, 6.000 otsu ve soğansı bitkiyle 7.000 odunsu bitki oluşturmaktadır.
Termal Kaplıcaların bulunduğu bu yörede Gökçedere ve Üveyspınar köyleri arasında birçok tesis bulunmaktadır. Panorama Tepesi denizden 120 metre yükseklikte ve her mevsim yeşil bitki örtüsü ile kaplı çok güzel görüntülere sahip bir alandır. Alternatif Turizm Aktiviteleri
Sudüşen Şelalesi Termal-Üveyspınar köyün güneyinde yer alan Sudüşen Şelalesi ve çevresi eşsiz doğal güzelliklere sahiptir.
Delmece Yaylası Çınarcık İlçesi’nin Teşvikiye Köyü’nden gidilmektedir. Delmece Yaylası üstün doğal güzelliklere sahiptir. Termal Turizm
Yalova Termal Turizm Merkezi Banyo kürleri; romatizmal hastalıklar başta olmak üzere, hareket sisteminin ağrılı hastalıkları, ameliyat geçirmiş ağrılı batın hastalıkları, kronik iltihaplı ve ağrılı kadın hastalıkları, bacaklardaki bazı damar tıkanıkları, diabet, gut, şişmanlık gibi metabolizma hastalıklarının tedavisinde etkilidir.
Armutlu Kaplıcası Armutlu İlçe merkezinin 4 km. kuzeyindedir. Kaplıca içinde otel, restoran ve havuzlu bir Türk hamamı bulunmaktadır.
Deniz Turizmi Plajlar Çınarcık, Esenköy ve Armutlu; sahilleri, plajları, kampları ve piknik alanlarıyla eğlence ve dinlenme merkezleridir. Her türlü konaklama, yeme-içme ve eğlence tesisleri mevcuttur.
Tekirdağ
Marmara Denizi'nin kuzey kıyısındaki Tekirdağ önemli bir ticari limandır. İki tarafında doğal plajlar uzanan şehrin çevresi ayçiçekleriyle bezenmiş bağlar tarafından kuşatılmıştır. Trakya-Kocaeli Penepleni üzerinde yer alan Tekirdağ’da genel olarak yüksek dağlar, dik yamaçlar ya da vadiler yoktur. Marmara denizi boyunca akarsularca taşınmış alüvyonlarla kaplı kıyı ovaları vardır. Platolar bir aşınma yüzeyi karakterindedir. Güney kesimlerini Tekir Dağı ve Koru Dağı ile Ganos Dağları engebelendirir.Akdeniz ikliminin etkileri görülen Tekirdağ sahil şeridinde yazlar sıcak, kışlar ılıktır. Ergene havzasını içine alan kıyı ardı şeridinde ise daha ziyade kara iklimi hakimdir. Tekirdağ'da ortalama olarak en az yağış Ağustos, en fazla Aralık aylarında görülür. Turizm Potansiyeli
|