![]() T.C.AKSARAY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GİRİŞ / ÖZEL YETENEK SINAVI KILAVUZU 0
2017–2018 Eğitim-Öğretim Yılında Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı’na özel yetenek sınavı ile öğrenci alınacaktır. Bu kitapçık sınav ile ilgili bilgileri içermektedir.
Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Giriş / Müzik Yetenek Sınavı, bu bölüme girmek için ön kayıt yaptıran adaylar arasından müzik yetenekleri ve bireysel kapasiteleri daha yeterli olanları seçmek amacıyla yapılır. Sınav iki aşamalı yapılır. I. Aşama, eleme sınavıdır. Sınava giren aday sayısı ne olursa olsun; I. Aşama sınavıyla aday sayısı, kontenjanın iki katına düşürülür. II. Aşama Seçme Sınavına ise sadece birinci aşamayı geçen adaylar alınır. Sınavların içeriği aşağıdaki gibidir:
1
Bütün sınavlar süresince adayların yanlarında herhangi bir elektronik cihaz (cep telefonu, MP3 çalar, alarmlı kol saati, ses kayıt cihazı vb.) bulundurması kesinlikle yasaktır. Adaylar, sınava girerken ön kayıt sırasında kendilerine üniversitemizce verilmiş olan fotoğraflı ve onaylı “Sınava Giriş Belgesi” ile fotoğraflı ve onaylı “Resmi Kimlik Belgesi”ni (nüfus cüzdanı, ehliyet) yanlarında bulundurmak zorundadır.
Adaylar, Birinci Aşama – Eleme Sınavı’na 23 Ağustos 2017 Salı günü sabah 09.00’da ön kayıt sırasına göre teker teker alınır. Sınav 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Sınav sonuçları aynı gün saat 18.00’den sonra ilan edilir ve yapılan sıralama sonucunda en yüksek puanı alan ilk 80 kişi İkinci Aşama Sınavı’na girmeye hak kazanır.
İkinci aşama sınavı 2 oturum şeklinde ve aşağıdaki zaman çizelgesine göre yapılır.
II. Aşama Sınavı, işitme-söyleme-çalma olmak üzere üç farklı bölümden oluşur.
Bu sınavda adaylardan piyano ile çalınan 3 sesli ve 4 sesli akorların seslerini ayırt etmesi istenir. Bunun yanı sıra bir tonal ve bir de modal olmak üzere iki ezgi çalınır ve adayın bu ezgileri tekrar etmesi beklenir. Müziksel İşitme Sınavı 100 tam puan üzerinden değerlendirilir ve bu puanın %40’ı Çok Ses İşitme, %60’ı ise Ezgi Belleği puanından oluşur
Bu sınavda adayın; şarkı söyleme becerisi ve sesinin nitelikleri ile eseri ne derecede doğru, temiz ve etkili söylediği değerlendirilir. Aday, sınavda sadece tek bir eser seslendirebilir. Seslendirilecek eser aday tarafından kendi isteğine göre seçilir. Söyleme Sınavı 100 tam puan üzerinden değerlendirilir.
Bu sınavda adayın; çalgı çalma becerisi ile eseri ne derecede doğru, temiz ve etkili çaldığı değerlendirilir. Sınavda elektronik çalgılar kullanılmaz. Seslendirilecek eser aday tarafından kendi isteğine göre seçilir. Aday; tuşlu, yaylı, nefesli ya da telli çalgılardan herhangi biriyle hazırladığı bir eseri notaya bakarak ya da ezberden seslendirir. Aday, seslendireceği eserlerin notalarını ve piyano dışında çalacağı çalgıları kendisi getirmek zorundadır. Çalma Sınavı 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. 2
Özel Yetenek Sınav Puanı (ÖYSP), aşağıdaki tabloda belirtilen şekilde hesaplanacaktır.
Yerleştirmeye esas olan puanın hesaplanması için aşağıdaki üç puan belli ağırlıklarla çarpılarak toplamı alınacaktır.
Özel Yetenek Sınavı Puanının (ÖYSP) ağırlıklandırmaya girebilmesi için bu puanların standart puanlara çevrilmesi gerekir. ÖYSP‟lerin standart puana çevrilmesi için önce ÖYSP dağılımının ortalaması ve standart sapması hesaplanacak, daha sonrada her aday için aşağıdaki formül kullanılarak ÖYSP Standart Puanı hesaplanacaktır. ![]() Bu durumda har adayın bir ÖYSP Standart Puanı (ÖYSP-SP) olacaktır. ÖYSP-SP dağılımının ortalaması 50, standart sapması 10‟dur.
YP=(1,17xÖYSP-SP)+(0,11xAOBP)+(0,22YGS-P)+(0,03xAOBP)
YP=(1,17xÖYSP-SP)+(0,11xAOBP)+(0,22YGS-P)
3
Aksaray.edu.tr internet sayfasında yayınlanacaktır.
Not: Diğer üniversitelerin yaptığı özel yetenek sınavlarına katılan adaylar bu sınava da başvurabilirler. Ancak, başka bir yükseköğretim kurumundan disiplin cezası nedeniyle çıkarılmış bulunanlar başvuru yapamazlar.
Sınavın herhangi bir aşamasında, adayın müzik öğretmenliği programını yürütmesine ve müzik öğretmenliği yapmasına engel aşağıda belirtilen özürlerin saptanması durumunda aday elenecektir.
Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı için başvurular 15-19 Ağustos 2017 tarihleri arasında şahsen veya internet üzerinden yapılabilir. Adayın sınava girebilmesi için Sınav Giriş Belgesini mutlaka yanında bulundurması gereklidir. Şahsen başvuru yapanlar bunu hemen başvuru sonrasında, internet üzerinden başvuru yapanlar ise en geç 22 Ağustos 2017 mesai bitimine kadar Sınav Giriş Belgesini Eğitim Fakültesi Öğrenci İşleri Ön Kayıt Bürosu’ndan almalıdırlar. Not: Sınav Giriş Belgesi’ni almayan adaylar sınava alınmayacaktır.
4 7.1. Sınava Giriş için Gerekli Belgeler
Sınavlar sonunda kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrencilerin ASİL ve YEDEK listesi ile kesin kayıt takvimi ve gerekli belgeler ASÜ Eğitim Fakültesi’nde ve aksaray.edu.tr internet adresinden ilan edilecektir.
Not:
5 Evrakın elektronik imzalı suretine https://e-belge.aksaray.edu.tr adresinden e5885fcb-47e5-4d52-854d-9940f817a371 kodu ile erişebilirsiniz. Bu Belge 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’nun 5. Maddesi gereğince güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır |