1. Farklı bir hafta sonu geçirmek isteyen Asel, kahvaltısını tamamladıktan sonra güzel bir kitap okumaya başladı. Sonrasında internetten araştırma yaptı ve tv’de güzel bir film izledi


d.ogren-sen.com > Doğru > Araştırma

2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI MEDYA OKURYAZARLIĞI II. DÖNEM I. SINAV

Yönerge: Bu sınav 25 sorudan oluşmuştur. Cevabınızı her soruda doğru olduğunu düşündüğünüz seçeneği işaretleyerek verinizi Her soru “5” olmak üzere toplam puan 100’dür. Başarılar. Yanlış doğruya bir şey yapmaz. Metin ÖZDAMARLAR

1.Farklı bir hafta sonu geçirmek isteyen Asel, kahvaltısını tamamladıktan sonra güzel bir kitap okumaya başladı. Sonrasında internetten araştırma yaptı ve TV’de güzel bir film izledi.

Asel’in faydalandığı medya araçları arasında hangisi yoktur?

A) Kitap

B) TV

C) İnternet

D)Radyo

2.

Medya”, İngilizceden dilimize girmiş bir kelimedir. Araçlar ve ortamlar anlamında kullanılmaktadır. Kitaplar, gazeteler, e-dergiler, cep telefonu mesajları, ilan panoları, çeşitli ürün ve giysiler üzerindeki yazılı baskılar birer medya örnekleridir.

Yukarıdaki açıklamada hangi sorunun cevabı yer almamaktadır?

  1. Medya dilimize hangi dilden girmiştir?

  2. Medya’nın önemi nedir?

  3. Medya örnekleri nelerdir?

  4. Medya kelimesinin anlamı nedir?

3. Aşağıdaki medya araçlarından hangisi diğerlerinden sonra kullanılmaya başlanmıştır?

A) TV

B) Radyo

C) İnternet

D) Kitap

4.1900’li yıllarda ilk TV yayınları ve devamında ABD’de renkli televizyonun ortaya çıkışı aşağıdaki sektörlerden hangisinin ortaya çıkmasını sağlamıştır?

A) Reklamcılık

B) Kitapçılık

C) Öğretmenlik

D) Doktorluk

5.Kanadalı iletişim uzmanı Marshal McLuhan medya araçlarını “Sıcak” ve “Soğuk” araçlar olarak ikiye ayırmıştır. Sıcak araçlar hayal kurabilmemize farklı değerlendirmeler geliştirebilmemize yardımcı olur. Buna göre aşağıdaki medya araçlarından hangisi sıcak araç sınıfına alınamaz?

A) TV

B) Gazete

C) Radyo

D) Kitap

6.RTÜK’ün 2013’te yayınladığı “Türkiye’de Çocukların Medya Kullanma Alışkanlıkları Alıştırması” sonuçlarına göre 6-18 yaş arasındaki kişiler bir günde;

*58 dakika radyo,

*1 saat 32 dakika Kitap, Gazete, Dergi,


*2 saat 39 dakika cep telefonu,

*1 saat 55 dakika TV,

*1 saat 48 dakika internet kullanmaktadır.

Buna göre 6-18 yaş grubu için hangisi söylenemez?

  1. TV ve internette geçirilen zaman birbirine yakındır.

  2. Cep telefonu ile geçirilen zaman en azdır.

  3. Radyo dinlemeden geçirilen zaman daha azdır.

  4. En fazla zaman kitap, gazete ve dergi başında geçirilmektedir.

7.Aşağıdaki Akıllı işaretlerden hangisi “Genel İzleyici” kitlesini belirtir?

A)

B)

C)

D)

8.

GÜNAH KEÇİSİ POKEMON

Bir çocuğun kendisini “Pokemon” yerine koyup camdan atlamasında tek suç o çizgi film mi? Uzmanlara göre aileler ve medyalarda da sorumlu…

Yukarıdaki gazete haberinden hangisi vurgulanmıştır?

  1. Medya organlarından TV çocukları fazla etkilemez.

  2. Medya organlarının olumsuz etkilemesinden sadece o medya organı suçludur.

  3. Medya organlarının çocukları olumsuz etkilemesinde herkese sorumluluk düşüyor.

  4. Medya organlarından en az etki sağlayan kitaptır.

9. Habercilikte sıkça kullanılan 5N 1K tekniğinde “K” aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kim

B) Karar

C) Kaç

D) Kalite

10.İhtiyaç duyduğumuz ve amaca yönelik bir medya kullanımından fazlasını düşünüyorsak belki de en doğru çözüm gerektiği kadar medya kullanımına yönelmektir. Yani bir anlamda “Medya Diyeti” yapmaktır. Buna göre Medya Diyeti yapmazsak karşılaşacağımız sorunlar arasında hangisi sayılamaz?

  1. Okul başarımızın düşmesi

  2. Belli konularda ve odaklanmada sorun yaşanması

  3. Aile üyeleri arasında iletişimin zayıflaması

  4. Sosyalleşmemizin artması

11.




Medya Ürünü

İşlevi

I

Reklam

Satmak

II

Yarışma Programları

Eğlendirmek

III

Haber

Bilgilendirmek

IV

Belgesel

Sosyal iletişimi sağlamak

Tabloda kaç numaralı satırda bir yanlışlık yapılmıştır?

A)I

B)IV

C)III

D)II

12.Medyanın seslenmek, ulaşmak, etkilemek, yönlendirmek ve etkilemek istediği hedef kitleler vardır. Buna göre bir deterjan markasının reklam verirken ulaşmak istediği kitle daha çok hangisidir?

A) Yaşlılar

B) Gençler

C) Kadınlar

D) Çocuklar

13.Ülkemizde Cep telefonu operatörlerinin reklamlarından Cem Yılmaz, Şafak Sezer, Ata Demirer gibi ünlü komedyenleri oynatmalarının temel nedeni hangisi olabilir?

A) Mesaj vermek

B)Rakiplerini küçümsemek

C)Etkileyiciliği artırmak

D) Satışları azaltmak

14.Arama motorunu yukarıdaki gibi kullanan bir öğrencinin medyayı hangi yönde kullandığı söylenebilir?

A) Eğlenmek

B) Bilgiye erişim

C) Alışveriş

D) Arkadaşlarıyla iletişim

15. İnternet ve bilgisayar bağımlılığın belli belirtileri vardır. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan birisi olamaz?

  1. Baş, boyun, göz ağrısı yaşanması

  2. Aile ve arkadaşların ihmal edilmesi

  3. Okul ve evde sorunların yaşanması

  4. Ders başarısının artması

16. Teknolojinin gelişimi her geçen gün daha fazla bilginin üretilmesini sağlıyor. Günümüzden yirmi yıl öncesine kadar haberler sadece TV, gazete ve radyonda takip ediliyordu. Günümüzde internet sayesinde, akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlar aracılığıyla da takip edilebiliyor.

  1. Medya zamanla gelişmiştir.

  2. Medya sadece belli ülkelerde ilerlemiştir.

  3. Medya insanların geri gitmesine neden olmuştur.

  4. Medya gelişmemiştir.

17.

I

Peşin fiyatına 12 taksit!”

II

Sofraya en son o gelir akılda tek o kalır!”

III

Biz daha iyisini yapana kadar şimdilik en iyisi bu!”

IV

Tüm zamanların en iyisi!”

Yukarıdaki reklam sloganlarından hangisinin gerçekçi olduğu söylenebilir?

A)III

B)II

C)I

D)IV

18. Bir haber sunumunda kullanılan aşağıdaki ifadelerden hangisi kaynağı doğrudan belirtmiştir?

  1. İddialara göre son günlerde hırsızlık olayları arttı.

  2. Uzmanların belirttiği gibi sigara kullanımı ölüm riskini artırıyor.

  3. Gözlemciler kazalardan endişe ediyor.

  4. Prof. Dr. Gazi Hotamışligil yaptıkları 8 yıllık bilimsel araştırma sonucu DNA üzerinde yaşamsal veriler elde ettiklerini belirtti.

19.

TV PROGRAMI

HEDEF KİTLE

REKLAMI YAPILABİLECEK ÜRÜNLER

Çizgi Film

Çocuklar

?

?” olan yere aşağıdakilerden hangisi yazılamaz?

A) Oyuncak

B) Otomobil

C) Çocuk dergisi

D) Bilgisayar oyunu

20.

Eğer dikkatli değilseniz, gazeteler sizin zulüm gören insanlardan nefret etmenizi ve zulmü uygulayan insanların sevmenizi sağlar.

Malcolm X yukarıdaki ifadesinde hangisini vurgulamıştır?

  1. Gazeteleri doğru okumamızı, medyanın bizi dilediği gibi yönlendirebileceği

  2. Gazete satışlarının düşük olduğu

  3. Gazetenin en etkili medya aracı olduğu

  4. Gazetelerde reklamların çok olduğu

CEVAP ANAHTARI

Soru

Cevap

Soru

Cevap

1.

D

11.

B

2.

C

12.

C

3.

B

13.

C

4.

A

14.

B

5.

A

15.

D

6.

B

16.

A

7.

D

17.

C

8.

C

18.

D

9.

A

19.

B

10.

D

20.

A





sosyal ağlarda paylaşma



Benzer:

1. Farklı bir hafta sonu geçirmek isteyen Asel, kahvaltısını tamamladıktan sonra güzel bir kitap okumaya başladı. Sonrasında internetten araştırma yaptı ve tv’de güzel bir film izledi iconA edebiyatın kültürel ve tarihî olandan hareketle dille gerçekleşen bir güzel sanat etkinliği

1. Farklı bir hafta sonu geçirmek isteyen Asel, kahvaltısını tamamladıktan sonra güzel bir kitap okumaya başladı. Sonrasında internetten araştırma yaptı ve tv’de güzel bir film izledi iconEh neredeyse bir ermiş olduğu, sesin güzel hatta soprano olduğu çok...

1. Farklı bir hafta sonu geçirmek isteyen Asel, kahvaltısını tamamladıktan sonra güzel bir kitap okumaya başladı. Sonrasında internetten araştırma yaptı ve tv’de güzel bir film izledi iconNormal bir cümlede “Özne”den sonra fiil gelir. Fiiller; bir iş, bir...

1. Farklı bir hafta sonu geçirmek isteyen Asel, kahvaltısını tamamladıktan sonra güzel bir kitap okumaya başladı. Sonrasında internetten araştırma yaptı ve tv’de güzel bir film izledi iconKar iki gün aradan sonra tekrar yağmaya başladı. Bugün okul çıkışı...

1. Farklı bir hafta sonu geçirmek isteyen Asel, kahvaltısını tamamladıktan sonra güzel bir kitap okumaya başladı. Sonrasında internetten araştırma yaptı ve tv’de güzel bir film izledi icon1. Kimi zaman sözcükler cümlede kullanımlarına göre farklı anlamlar...

1. Farklı bir hafta sonu geçirmek isteyen Asel, kahvaltısını tamamladıktan sonra güzel bir kitap okumaya başladı. Sonrasında internetten araştırma yaptı ve tv’de güzel bir film izledi iconDöküntü, bir hastalığın neden olduğu, görülebilir bir lezyondur....

1. Farklı bir hafta sonu geçirmek isteyen Asel, kahvaltısını tamamladıktan sonra güzel bir kitap okumaya başladı. Sonrasında internetten araştırma yaptı ve tv’de güzel bir film izledi iconH. O.: Tьm bu sьreзleri nas?l ke?fettin? Nas?l bir ara?t?rmaya girdin, kimlerden yard?m ald?n?
Цnce bilgi toplan?yor, yorumlan?yor, ba?ka bir bilgi alma aktivitesi yap?l?yor, sonuзlar з?k?yor. Profesyonellerle bir karar verme...

1. Farklı bir hafta sonu geçirmek isteyen Asel, kahvaltısını tamamladıktan sonra güzel bir kitap okumaya başladı. Sonrasında internetten araştırma yaptı ve tv’de güzel bir film izledi iconEski peygamberleri anlatan bu kitap asıl kaynaklardan bilgi sunuyor....
«Ey Meryem, Allah kendinden bir kelimeyle sana müjdeliyor, ismi Meryem’in oğlu Mesih – İsa’dır. Dünyada da, ahirette de şanı yücedir…»...

1. Farklı bir hafta sonu geçirmek isteyen Asel, kahvaltısını tamamladıktan sonra güzel bir kitap okumaya başladı. Sonrasında internetten araştırma yaptı ve tv’de güzel bir film izledi iconDoğan erbaş ve Doğu periNÇek ile Abdullah Öcalan"ın yakalanmasından...

1. Farklı bir hafta sonu geçirmek isteyen Asel, kahvaltısını tamamladıktan sonra güzel bir kitap okumaya başladı. Sonrasında internetten araştırma yaptı ve tv’de güzel bir film izledi icon1 Türk Ceza Kanunu’na göre; “Gece, güneşin batmasından bir saat sonra...


Yasa




© 2000-2018
kişileri
d.ogren-sen.com