Yanıtlar en sonda verilmekte


sayfa6/7
d.ogren-sen.com > Doğru > Yanıtlar
1   2   3   4   5   6   7

G.

I am speaking to you tonight from Downing Street after a meeting with my colleagues of the Cabinet. I thought I should explain the reasons for the course of action we have adopted with regard to the temporary pollution of areas in the South East of Britain. You will all have read or heard of the disagreement with our essentially wise and cautious policy to preserve our most precious asset, England's green and pleasant land. Your government has taken bold measures to contain an explosive situation developed by extremists from the dissatisfied fringe of our society. Through deceit and falsehood these extremists have persuaded some of our fellow-countrymen to take part in mass-meetings, marches and other forms of protest against government measures. Of course, a democracy thrives upon a variety of opinion and nobody should be afraid to air their views. But a democracy also requires common sense and moderation, a recognition of duty to others as well as personal rights and self-interest. Recently it was discovered that certain areas constituted a public danger because of toxic substances in the air and soil. These substances were traced to possible sources including neighbouring industries. Accordingly residents were re-housed and those areas closed so that a full inquiry could be made. There followed an unpardonable and vicious campaign, mostly in the national press, exaggerating the small but understandable grievances of the evacuees, and advocating the relocation of industries and of their waste products.

1. The speaker is explaining that the government has ________________ .

A) relocated industries
B) moved people from certain areas
C) reacted against the national press
D) put extremists in prison
E) taken measurements against pollution.

2. Some people are protesting about _____________ .

A) unemployment in the South East of Britain
B) the government's policy of economic expansion
C) the complains of those who have had to leave their homes
D) insufficient control over the negative effects of industries
E) the government's policy against the extremists.

3. According to the speaker, the situation has become explosive because ________ .

A) there is a variety of opinion
B) poisonous substances are in the air and soil
C) an energetic campaign has begun
D) workers have been made redundant
E) certain areas have been evacuated.

H.

You see, unlike most of the people on this programme, I don't think that television has contributed much to our lives; in fact it gives us by its own nature a wrong slant. Perhaps the cardinal weakness in its development arose from its concern with entertainment rather than with information. Pictures on the screen have been used more to affect than to instruct. Even the news programmes set out to encourage more reaction and less reflection. Pictures shown briefly do not make you think, they merely invite you to look for the sequel, the next picture. The more you see the less you remember; you see too much to remember anything specific. It's the same with documentaries; they leave you with a feeling rather than stimulate you to take action. The process of viewing is passive and the result of viewing is passive, too. Also TV transmits vicarious feelings. I mean, you are persuaded to react to experiences which are unfamiliar to you in your everyday life. And persuasion is an important word here because you are persuaded also to react in certain ways and to a degree that will not disturb you or your expectations too much.

1. Television's weakness lies in ________________ .

A) its emphasis on visual images
B) its unnatural development
C) its unrealistic presentation
D) the fact that the news programmes are too reactionary
E) the pictures shown on the news.

2. The viewer is not stimulated to think because ____________ .

A) he is not active enough
B) the programmes are merely affective
C) the programmes are mainly news-based
D) there are too many documentaries
E) he is persuaded to overreact to some experiences

3. Television is dangerous because it _________________ .

A) transmits feeling indirectly
B) dissuades viewers from reactions
C) uses words wrongly
D) makes people expect too much
E) entertains viewers too much

Alıştırma 21

Okuma metinlerinin sorularını yanıtlayın.

A.

"A great mass of something" means a great amount. When factories started to manufacture great numbers of the goods the term "mass production" came into use. Mass production differs from the old methods of manufacture in many ways. In the old times, a workman often made the whole of an article himself. He put into his work all his skill and experience. If the result of his labour was satisfactory he was proud it; if not, he carried all the responsibility for any fault that appeared in his work. Thus, there was a close relationship between the workman and his work, and in each article which he produced, there was something of his personality. However, this method of manufacturing goods took a long time, and the goods were sold at a very high price. Those that were cheap enough for ordinary people were of low quality. Mass production is partly the result of the desire to produce high quality goods at a low price.

1. Mass production is ..... .

A) a great mass of something
B) producing very high quality goods
C) manufacturing goods one at a time
D) manufacturing a great amount of the same goods
E) manufacturing goods at a low price

2. Before mass production came into use, the whole of an article was made by ..... .

A) a group of workmen
B) a factory
C) machines
D) a single workman
E) ordinary people

3. High quality goods produced by using the old method of manufacture could be bought by ..... .

A) the poor as well as the rich
B) the rich
C) workmen
D) ordinary people
E) nobody

4. In the old times there was a strong tie between ..... .

A) workmen and the rich
B) factories and workmen
C) the poor and the rich
D) the workman and the article
E) high quality goods and low prices

B.

Although rarely spoken about by society, child abuse is one of the nation's most pressing problems today. As population continues to grow, so does the number of unwanted and unplanned children. It is estimated that six or seven out of a hundred children will be maltreated or neglected. Child abuse can come in three forms: (1) passive cruelty in the neglect of children by an unloving or uneducated parent; (2) occasional cruelty in the momentary violent reaction of a frustrated or overburdened parent; and (3) consistent, deliberate cruelty in uncontrollable actions by a mentally sick parent. Simple neglect is easiest to correct. Actual abuse on the spur of the moment is more serious, but still much less so than continual abuse due to mental illness.

1. The passage suggests that the problem of child abuse __________.

A) is slowly being overcome
B) has been greatly overestimated
C) does not receive as much attention as it should
D) is confined to only a little over 10% of the population
E) has led to an increase in mental illness

2. The most serious type of child abuse __________.

A) is that perpetuated wilfully by an unbalanced parent
B) is also the type that can most easily be corrected
C) first occurred when parents had to work longer hours and were under stress
D) is due to ignorance or lack of interest and so is impossible to correct
E) can be reduced by family planning programmes

3. The passage points out that the parents of abused children __________.

A) are often very well educated people
B) usually take pleasure in hurting their children
C) are never deliberately cruel
D) normally regret any pain they have caused
E) very often have social or mental problems

C.

In this part of the country, one can find nothing but thick forests, bare rocks, water-falls, and high mountains. At the foot of one mountain is a small hut, where lives the grey-bearded Henry all by himself. He once used to have many friends. Quite early in his life he had been taught by his father to love and help people. Besides, he was kind and soft-hearted. One day his father died, leaving him a lot of money. He spent all his money in helping the people who were poor and helpless. Yet in the long run he came to realize that, after having spent all his money, he was the one who was in need of help and support. For neither his old friends nor those who seemed to be his friends offered him their help. They did not even come to visit him. Therefore, he has come to hate people and has chosen Nature as his best friend.

1. Henry spends his days ..... .

A) enjoying his time with his friends
B) living alone in Nature
C) remembering the happy days of his youth
D) solving the problems of the poor
E) feeling sorry for the loss of his money

2. Henry ..... .

A) loves people
B) loved to make fun of people
C) is afraid of people
D) had never helped people
E) used to lover and help people

3. Henry lives all alone because ..... .

A) he does not love and trust people
B) he likes the country people
C) his father is dead
D) he has always been a poor man
E) he does not want to spend his money

4. Henry hates people because he has come to understand that friendship is based upon ..... .

A) trust
B) love
C) understanding
D) kindness
E) money

D.

Money has various uses. However, it is as a measure of value that money is of the greatest use. If I work in an office, how can my employer what to pay me for my work if there is no generally accepted measure of value? He may decide to pay me a certain number of loaves of bread each month; but then I shall have to exchange some of these loaves for other things that I need. And I cannot possibly know how many loaves I should give for a pair for shoes or for the rent. Money is, therefore, a very useful means of measuring different values.

1. It is more convenient for people to be paid in ..... .

A) money
B) loaves of bread
C) pairs of shoes
D) rent
E) services

2. The best use of money is ..... .

A) as a means to buy a pair of shoes
B) as a measure of value
C) as a means to pay the rent
D) its investment
E) to spend it

3. Money is very important in the modern world because ..... .

A) without money one cannot live
B) modern standards of living are very high
C) without money it would be very difficult to decide the value of things
D) it is easier to carry money that to carry loaves of bread
E) it is valuable

4. If people were paid other things than money for their work the greatest difficulty would be to ..... .

A) store things given instead of money
B) find out what people want
C) measure what they are given
D) sell what they are given
E) exchange what they are given with what they need
 

E.

Very few people know how to read intelligently. Much experience of literature is needed before one really learns what book one most choose and read; for to read the letters of a book does not mean reading in the true sense. It is merely mechanical reading which can be done successfully by anybody who has been to school. Neither can I call it reading to concentrate on the story part of a text for one's personal amusement or, in other words, to read a book "for the story". However, most people read in this way.

1. In reading a book intelligently one pays attention to ..... .

A) the words
B) the story
C) the price
D) the meaning
E) the pronunciation

2. Concentrating on the story part of a book cannot be considered reading because ..... .

A) one can get too excited
B) every book does not have a story part
C) every story does not have a happy ending
D) one misses the more important aspects of the book
E) any person who has been to school can do it

3. Much experience of literature is necessary because it enables us to ..... .

A) enjoy the story only
B) read mechanically
C) read the letters of a book
D) choose the books worth reading
E) buy books

4. Few people know how to read in the true sense because ...... .

A) most people do not have a chance to go to school
B) one must have many books before one can read intelligently
C) the spelling of English is pretty difficult
D) reading a book intelligently takes a lot of time
E) good books are to expensive to buy
 



YANITLAR

I. DOĞRUDAN YANITLANABİLECEK SORULAR

I. 1. METNİN TÜMÜNE YÖNELİK

I.1.A. Konu / Başlık

Alıştırma 1

1. C
2. C
3. B
4. C
5. B
6. C
7. A
8. B
9. B
10. A

I.1.B. Ana fikir

Alıştırma 2

1. E
2. E
3. D
4. A
5. C
6. D

Alıştırma 3

1.

1. D
2. B

2.

Choose the best topic. B
Choose the best central thought. C

3.

Choose the best central thought. A

I.2. METNİN BİR BÖLÜMÜNE YÖNELİK

I.2.A. Metinde var olana yönelik

a) Değinme sözcükleri.

Alıştırma 4

1. Hemingway
2. the man with the limp
3. the playwright
4. Mrs. Jones
5. the woman
6. the general's daughter
7. the Shepherds
8. patients with diet pills
9. stutterers
10. insects of all kinds
11. his first bicycle
12. The defendants
13. Jean
14. The English
15. reasons
16. Signs of ageing
17. the members of the committee
18. the questions
19. John Glenn's orbital journey
20. basic research

b) Bağlantı sözcükleri:

Alıştırma 5

1. B
2. B
3. B
4. B
5. A

c) Karmaşık yapılar:

Alıştırma 6

Çok çeşitli seçenekler olabilir.

Alıştırma 7

1. A
2. E
3. C

I.2.B. Metinde var olmayana yönelik

Alıştırma 8

1. Y, Y
2. D
3. D
4. D, D
5. D
6. D, D

II. DOĞRUDAN YANITLANAMAYAN SORULAR

II.1. METNİN TÜMÜNE YÖNELİK

II.1.A. Metnin / Yazarın ifade tonu

Alıştırma 9

The tone of the passage is A

II.1.B. Yazarın amacı

Alıştırma 10

1. C

2.

1. D
2. B
3. E
4. B

II.1.C. Ortam

Alıştırma 11

B

II.2. METNİN BİR BÖLÜMÜNE YÖNELİK

II.2.A. İma edilen

Alıştırma 12

1.

— Frozen food is likely to far exceed the use of other methods of preserving food. (c)
— Drying is a method that used to be used until recently. (c)

2.

— Sparrows are harmful for men in many aspects. (a)
— Farmers do not like sparrows very much. (b)

3.

— In the country, the process of disinfecting drinking water is not effective as it is in cities. (c)
— Germ are what cause typhoid. (b)

4.

— City planners should be careful before they decide on the number of trees to be planted in a certain area. (b)
1   2   3   4   5   6   7


Yasa




© 2000-2018
kişileri
d.ogren-sen.com